Fake News

117 visites

El terme fake news prové de l’anglès i significa “notícies i informació falsa” Aquestes notícies tracten de cridar l’atenció amb portades suposadament autèntiques per canviar la teva opinió sobre algun tema, aquests es solen veure en pàgines web però poden estar en diaris i altres mitjans, ja que van existir molt abans que s’inventés l’internet.

Aquesta difusió de notícies té com objectiu principal el canvi d’opinió política, personals i econòmica. Només per posar un exemple, un servei contractat per generar fake news pot costar 50.000 dòlars.

Un dels exemples més famosos va ocórrer el novembre de 2016, una notícia sobre el Papa Francisco i el seu suposat suport de candidatura de Donald Trump. Com que el Papa és una persona molt influent, indirectament, Trump va guanyar molts vots.

Un exemple que les notícies falses existeixen molt abans d’internet, que primers cristians eren perseguits per, suposadament, practica l’incest l’infanticidi el canibalisme, però això resultava ser mentida.

Les característiques més comunes en les fake news són les lletres plenes de colors, lletres molt grans per atreure a l’espectador. Aquestes se solen trobar en pàgines noves o il·legals i les publiquen comptes anònims.

I el lector es preguntarà: com se jo que la informació que he trobat no és falsa? Per aquest motiu hem fet una llista de com identificar-los i diferenciar-los.

  1. Busca una fot d’informació, identifica en quin estudi o recerca es basa l’article i verifica si és real.
  2. Tracta les informacions amb escepticisme. Recorda que podem estar davant d’una notícia amb evidències, o simplement una mentida. Per  això, si no tenim coneixement d’un tema ens haurem d’informar sobre el mateix. Aquesta és una gran oportunitat per adquirir coneixement.
  3. Contrasta la informació. SI la notícia és molt cridanera o alarmista i només surt en una pàgina web, probablement sigui falsa.
  4. Per últim, el més important: no difondre-la informació que hagis trobat hagis d’analitzar-la estrictament.

Authors

, , ,
close

El més recent

Poema de la Primavera

Quina estació tan bonica, l’esclat de les flors  m’envaeix de tendresa. Les olors fresques del matí